Toestemmingsformulier voor op reis

Onbezorgd reizen als gescheiden ouder met je minderjarige kind

Als ouder op vakantie met je minderjarige kind?

Vertrek je naar het buitenland? Voor alle reizigers geldt uiteraard: neem een geldig paspoort of identiteitskaart mee. Maar dat is als gescheiden ouder niet alles waar je rekening mee moet houden. Wanneer je als ouder alleen op reis gaat met je minderjarige kind en het gezag berust bij beide ouders of alleen bij de andere ouder, dan is voor het reizen met de minderjarige de toestemming van die ouder nodig.

Let op: zonder deze toestemming kan je vakantie onnodig in het honderd lopen. Zorg er dus voor dat je toestemming van de gezaghebbende ouder hebt voordat je op reis gaat. Anders zal de douane, Koninklijke Marechaussee en/of grenswacht bij een controle constateren dat er geen (of geen correcte) toestemming is en riskeer je dat je het land niet mag verlaten.

Toestemmingsformulier voor reis naar buitenland

Voor elk minderjarig kind dat op reis gaat moet er een toestemmingsformulier voor het reizen met je minderjarige kind naar het buitenland worden ingevuld en ondertekend door de gezagdrager die niet met het kind meereist. Op dit formulier wordt onder andere vastgelegd naar welke bestemming het kind/de kinderen toe gaan, in welke periode zij daar verblijven, wat de contactgegevens van het vakantieadres zijn, et cetera. Door dit samen duidelijk en tijdig overeen te stemmen zijn alle betrokkenen op de hoogte.

Visum aanvragen voor land van bestemming

Heb je voor het land dat je bezoekt een visum nodig? Beide gezagdragers moeten toestemming geven voor de aanvraag van het visum voor het minderjarige kind. Doe de check en maak tijd vrij voor de visumaanvraag. Op basis van nationaliteit, bestemming en type visum weet je snel genoeg of dit nodig is.

Controle verwachten bij niet-Schengenlanden

Let goed op dat als je reist door een niet-Schengenland er aan de grens altijd een controle kan plaatsvinden. Om verrassingen aan de grens te voorkomen kun je bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land informeren welke regels er gelden als je alleen reist met een minderjarige.

Heb je onderzocht wat voor jou van toepassing is en is alles in orde? Dan is het nu tijd voor ontspanning en het genieten van het samenzijn met je kind(eren). Veel plezier op vakantie!

Posted in: