Veelgestelde vragen (FAQ)

  • Veelgestelde vragen

    Heb je een vraag, lees dan eerst de veelgestelde vragen over Lembeck Mediation en het mediationtraject. Staat het antwoord dat jij zoekt niet tussen het rijtje veelgestelde vragen? Vul dan het contactformulier in. Binnen 24 uur ontvang je een reactie.

    Leent ons conflict zich voor mediation?

    Ja. In welke conflictsituatie je ook zit, ze lenen zich in principe allemaal voor mediation. Lembeck Mediation is gespecialiseerd in mediation bij echtscheidingen, ouderschapsplannen en conflicten in de (top)sport en ICT.

    Ik voel wel wat voor mediation, maar ik weet niet of ik de ander wel zover krijg.

    Het is altijd de moeite waard om de ander over de streep te trekken. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. De weg naar de rechter blijft altijd open. Als mediation voor een van jullie niet geschikt is, dan is dat meestal al na één gesprek duidelijk.

    Wat gebeurt er met een lopende procedure gedurende mediation?

    Zodra je kiest voor mediation, wordt de behandeling van je zaak bij de rechtbank aangehouden in afwachting van de afloop van mediation. Daarna bepaal je zelf of je door wilt procederen of dat je dit wilt stopzetten.

  • Met de ander is geen redelijk gesprek meer mogelijk. Heeft mediation dan nog wel zin?

    Ja. Als de ander bereid is om mee te werken aan een oplossing via mediation, dan heeft het altijd zin. De ervaren mediator richt zich als procesbegeleider op de communicatie tussen jou en de ander en zorgt ervoor dat het gesprek op gang komt of blijft.

    Is er de gelegenheid om alleen met de mediator te praten?

    Meestal wel. Dan is het mogelijk voor of tijdens het proces apart met de mediator te praten. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk en iedere partij kan met de mediator zelf bepalen welke informatie wel en niet aan de andere partij kenbaar wordt gemaakt. Dit ‘onderonsje’ heet caucus.

    Wat houdt geheimhouding tijdens de mediation in?

    Eén van de basisbeginselen van mediation is vertrouwelijkheid. Je spreekt met de andere partij en de mediator in een overeenkomst af dat wat wordt besproken tijdens mediation, binnenskamers blijft.

    Hoe lang duurt een mediationtraject gemiddeld?

    Dat is afhankelijk van het soort conflict, ieders beschikbaarheid, ook eventueel van deskundigen en van de duur van aanvullend onderzoek dat soms verricht moet worden.

    Waar vind ik meer informatie over scheiden, ouderschapsplannen en conflicten?

    Bekijk de handige links die Lembeck Mediation voor je op een rijtje heeft gezet. Je vindt de verwijzing er naartoe op de contactpagina.

  • Wordt er tijdens mediation altijd over emoties gesproken?

    Nee. Mediation is geen therapie en mediators zijn geen therapeuten. Soms kunnen emoties een goede oplossing in de weg staan en dan komen ze zeker ter sprake. Ook bij zakelijke conflicten kunnen emoties een rol spelen.

    Zijn er advocaten bij de mediation aanwezig?

    Dat is mogelijk. Je kunt zelf bepalen of advocaten aanwezig zijn bij de bijeenkomsten.

    Kan ik niet beter gaan procederen?

    Dat hangt van je situatie af. In elke fase van mediation is het verstandig om je af te vragen of een procedure geschikter voor jou is. Externe deskundigen zoals een advocaat, fiscalist, notaris of bouwkundige kunnen je daarbij adviseren.

    Kan ik alsnog naar de rechter gaan als ik er met de ander via mediation niet uitkom?

    Ja. Gedurende het hele mediationtraject blijft de weg naar de rechter vrij. Je participeert geheel vrijwillig in mediation en je kunt daar op elk moment mee stoppen.